Het verschil tussen gold plated, brass en stainless steel sieraden?

Het verschil tussen gold plated, brass en stainless steel sieraden?

Wat is mijn geboortesteen? Lezen Het verschil tussen gold plated, brass en stainless steel sieraden? 4 minuten Volgende Sieraden schoonmaken | Tips voor gold plated, goud & zilver

Gold plated, brass, stainless steel sieraden: wat is het verschil?

Gouden sieraden zijn al jaren de trend, maar helaas zijn gouden sieraden niet voor iedereen betaalbaar. Gelukkig zijn er wel betaalbare gouden sieraden op de markt. Bekende alternatieven waarvan goudkleurige sieraden gemaakt worden zijn gold plating, brass en stainless steel. In deze blog leggen we het verschil uit tussen deze materialen.

Wat zijn gold plated en vergulde sieraden?

Gold plated en verguld betekent hetzelfde. Gold platen sieraden zijn altijd gemaakt van een basis materiaal met een daarover een laagje goud, dat is de gold plating. Als basis materiaal wordt vaak sterling zilver of brass gebruikt. Daarover wordt een laag gold plating gedaan. Gold plated sieraden zijn goedkoper dan echt gouden sieraden doordat er slechts een laagje goud wordt gebruikt. Er zijn verschillende kleuren gold plating verkrijgbaar, afhankelijk van het aantal karaats in de plating. Zo is een 14 karaats gold plating lichter van kleur dan een 18 karaats gold plating.Bij Josephina Jewelry gebruiken we alleen 14 karaats gold plating omdat wij de kleur van 14 karaats gouden sieraden het allermooiste vinden. Hoe meer karaats, hoe donkerder geel goud het sieraden wordt. Wil je tips over het schoonmaken van gold plated sieraden? Lees dan hier onze blog.

Wat is brass? 

Brass is een metaalsoort gemaakt van koper en messing. Het grote voordeel van brass is dat deze metaalsoort van zichzelf goudkleurig is. Brass is zeer geschikt materiaal als je er goudkleurige sieraden van wil maken. Brass is goudkleurig, sterk en kan goed bewerkt worden om er sieraden van te maken. Brass sieraden worden bij het dragen iets donkerder, de kleur van vintage goud. Sieraden gemaakt van brass kun je poetsen zodat ze weer glimmend worden en lichter van kleur. Brass is nikkelvrij. 

Bij Josephina Jewelry gebruiken we brass voor het maken van onze goudkleurige sieraden. Wij doen over onze brass sieraden nog een extra laag 14 karaat gold plating. Hierdoor lijkt de kleur van onze sieraden nog beter op echt goud. Let op dat je sieraden met gold plating niet poetst want dan poets je de plating er juist af! 

Wat is stainless steel?

Stainless steel is van zichzelf een zilverkleurig metaal. Het is sterk materiaal en wordt veel gebruikt in China voor het maken van sieraden. Op dit moment zie je ook veel goudkleurig stainless steel, dat is stainless steel waar een laagje goudkleurig metaal over zit (vaak Chrome).

Wat is het verschil tussen brass & stainless steel?

Brass en stainless steel zijn beide sterke metalen die veel gebruikt worden voor het maken van goudkleurige sieraden. Het grote voordeel van brass is dat het van zichzelf al goudkleurig is. Je hebt in principe geen extra gold plating nodig bij brass en het blijft lang mooi. Daarnaast kun je brass makkelijk poetsen met bijvoorbeeld Brasso zodat het weer glimmend en lichter van kleur wordt. Stainless steel is van zichzelf een zilverkleurig metaal dat een plating krijgt. Het blijft lang mooi. Wel is het zo dat brass beter te bewerken is dan stainless steel. Zo kunnen er fijnere ontwerpen sieraden gemaakt worden van brass dan stainless steel. Vooral in combinatie met echte edelstenen zie je dat er vaker gekozen wordt voor brass als materiaal om sieraden te maken. Wij Bij Josephina Jewelry houden van fijne ringen met edelstenen en gebruiken daarom brass als basis voor onze ringen.