Sieraden schoonmaken | Tips voor gold plated, goud & zilver

Sieraden schoonmaken | Tips voor gold plated, goud & zilver

Wat is mijn geboortesteen? Lezen Sieraden schoonmaken | Tips voor gold plated, goud & zilver 4 minuten Volgende Het verschil tussen gold plated, brass en stainless steel sieraden?

Sieraden schoonmaken | Tips voor gold plated, goud & zilver

Wil jij een sieraad oppoetsen omdat deze doffer is geworden door het dragen en ben je benieuwd hoe je dat zelf thuis kan doen? In deze blog leggen we je uit hoe je jouw sieraden makkelijk thuis kunt schoonmaken. 

Pas op voor edelstenen bij het schoonmaken van je sieraden

Allereerst willen we benadrukken dat je bij het schoonmaken van je sieraden altijd goed moet oppassen voor de edelstenen. Sommige edelstenen zijn zeer gevoelig en kunnen snel verkleuren. Het is voor de meeste edelstenen niet goed om deze in contact te brengen met zeep en chemische middelen, hierdoor kan de kleur van de edelsteen zelfs veranderen. De edelsteen zelf kun je het beste met een zachte tandenborstel of zachte droge doek schoonmaken.

Gold plated sieraden schoonmaken

De meest gestelde vraag van het moment is toch wel hoe je gold plated sieraden schoonmaakt. Gold plated sieraden zijn samengesteld door een basis materiaal zoals zilver of brass met daarover een laag gold plating. En deze laag gold plating wil je natuurlijk zo lang mogelijk behouden zodat je sieraad de gouden kleur houdt. Ons advies is dan ook om gold plated sieraden zo min mogelijk schoon te maken. Poets gold plated sieraden nooit met water, een schoonmaakmiddel of zeep, hierdoor zal de gold plating juist aangetast worden! Wat je wel kunt doen is een droog zacht doekje gebruiken om je gold plated sieraad te poetsen. Wil je meer weten over hoe je verkleuring van gold plated sieraden tegen gaat? Lees dan onze blog erover, klik hier.

Gouden sieraden schoonmaken

Puur gouden sieraden kun je het beste schoonmaken met een sopje van lauw water en afwasmiddel. Om het sieraad te poetsen gebruik je een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad altijd goed na met lauw water en droog het met een zachte doek. Laat het sieraad niet lang liggen in een sopje, dat is niet goed voor je sieraad.

Brass sieraden schoonmaken

Brass is van zichzelf een goudkleurig metaal. Brass is een metaal dat van zichzelf de kleur goud heeft doordat het een mix is van koper en messing. Er is geen laag goud gebruikt over een ander metaal zoals bij goudkleurig stainless steel het geval is. Dit is ook direct het verschil tussen brass en goudkleurig stainless steel. Stainless steel is van zichzelf zilverkleurig maar wordt voorzien van een laag (chrome) goud.
Brass is daardoor zeer geschikt om gouden sieraden van te maken. Door het dragen kan brass wat donkerder van kleur worden. Brass kun je echter makkelijke oppoetsen. Een handig middeltje is Brasso, dat is gewoon te koop bij de supermarkt. Met een zachte droge doek poets je brass sieraden weer mooi glimmend. Heb je brass sieraden met gold plating erover? Volg dan de bovenstaande tips voor het schoonmaken van gold plated sieraden. Alleen als de plating er helemaal af gesleten is kun je de sieraden poetsen met bijvoorbeeld Brasso. Anders zal het de gold plating juist aantasten!

Sterling zilveren sieraden schoonmaken

Door het dragen kan zilver oxideren, je sieraden krijgen hierdoor een zwarte of groene aanslag. Maak je geen zorgen, dit kun je er makkelijk afpoetsen! Er zijn veel manieren om zilver te poetsen, maar het beste is toch wel om een sopje van lauw water met afwasmiddel te gebruiken. Om het sieraad te poetsen kun je een zachte tandenborstel gebruiken of zachte doek. Spoel het sieraad altijd goed af met lauw water en maak het goed droog met een zachte doek.

Sieraden professioneel schoon laten maken?

Zilveren en echt gouden sieraden kun je schoon laten maken bij een juwelier. Een juwelier kan ook gelijk checken of de edelstenen nog goed vast zitten, zodat je deze niet verliest en het sieraad zal er weer als nieuw uit zien!

Tips om sieraden lang mooi te houden

Wees altijd voorzichtig met chemische middelen zoals zeep, make up etc. De meeste sieraden en edelstenen zullen minder mooi worden van deze middelen. Het is ook erg belangrijk je sieraden goed op te bergen wanneer je ze niet draagt. Een donkere lucht dichte ruimte zoals een sieradendoosje is het beste voor je sieraden. Wil je meer lezen over de verzorging van sieraden? Klik dan hier.