Waarom zit er kleurverschil in 9,14,18 en 24 karaat gouden sieraden?

Waarom zit er kleurverschil in 9,14,18 en 24 karaat gouden sieraden?

Wat is mijn geboortesteen? Lezen Waarom zit er kleurverschil in 9,14,18 en 24 karaat gouden sieraden? 5 minuten Volgende Het verschil tussen gold plated, brass en stainless steel sieraden?

Kleurverschil van gouden sieraden: 9,14,18 en 24 karaat

In deze blog leggen we je uit waarom goud kleuren kunnen verschillen. Goud koop je in verschillende hoeveelheden karaat. Het aantal karaat geeft aan hoeveel puur goud er is gebruikt in het sieraad. De bekendste aanduidingen zijn 9, 14, 18 en 24 karaat goud. Tussen het aantal karaat goud zitten kleurverschillen door de hoeveelheid puur goud die gebruikt is. Dat betekent dat 9 karaat goud en 14 karaat verschillen van kleur doordat de hoeveelheid puur goud in het sieraad verschilt. Daarnaast kunnen sieraden van hetzelfde karaat ook verschillen van kleur door de exacte samenstelling. Het puur goud wordt namelijk altijd gemixt met andere materialen. We zullen eerst kort uitleggen wat het verschil is tussen de verschillende hoeveelheden karaat goud.

Wat betekent karaat bij gouden sieraden?

In Nederland gebruiken zien we het meest 9,14,18 en 24 karaat goud. Het aantal karaat in het sieraad zegt wat over de hoeveelheid puur goud dat verwerkt is in het sieraad. Officieel mag een sieraad in Nederland pas een gouden sieraad genoemd worden vanaf 14 karaat. In het buitenland worden 8 en 9 karaat wel erkend als gouden sieraden. De hoeveelheid karaat wordt vaak aangeduid met een stempel in je sieraad. Op deze stempel staat een nummer dat verwijst naar hoeveel karaat goud je sieraad is. Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheden karaat en de bijbehorende hoeveelheid puur goud en de stempel.

9 karaat bevat 33,3% puur goud en wordt aangeduid met 333
14 karaat bevat 58,5% puur goud en wordt aangeduid met 585
18 karaat bevat 75% puur goud en wordt aangeduid met 750
24 karaat bevat 99,99% puur goud en wordt aangeduid met 999

Waardoor verschilt goud in kleur?

24 karaat bevat het meeste puur goud. 24 karaat goud is donker geel van kleur. Puur goud is erg zacht en moeilijk te bewerken als sieraad. Het zal dan ook snel beschadigen. Om deze redenen mengen we puur goud met andere materialen. De sieraden van een lager karaat zijn sterker en beschadigen minder snel. Daarnaast wordt de kleur goud minder fel bij lagere karaat sieraden. In Nederland houden we het meeste van een lichte kleur goud van een lagere karaat. In Azië daarentegen zijn ze juist gek op donker geel goud van hogere karaat.

Hoe kan de kleur goud van hetzelfde karaat verschillen?

Het kan zijn dat je meerdere sieraden hebt van 14 karaat goud en dat de kleur toch verschilt. Dat komt door de samenstelling van het sieraad. In alle 14 karaat gouden sieraden zit 58,5% puur goud. Maar de samenstelling van het overige materiaal kan verschillen. Er wordt vaak een mix gebruikt van koper, zilver en palladium. Dit noemen ze de legering. Wanneer er bij het ene sieraad meer koper is toegevoegd en het andere meer zilver zal de uiteindelijke kleur van 14 karaat verschillen van elkaar.

Kan goud verkleuren?

Goud van ieder karaat behoudt altijd zijn kleur. Goud kan door dragen, de zuurgraad van je huid en gebruik van chemische middelen zoals zeep wel doffer van kleur worden. Een nieuw sieraad is altijd mooi gepolijst en glanst daardoor. Je kunt gouden sieraden wel weer oppoetsen of door een juwelier laten polijsten waardoor het weer mooi glimt!

Wat bepaalt de prijs van gouden sieraden?

De prijs wordt allereerst bepaald door het aantal karaat goud dat gebruikt wordt. Meestal geldt hoe meer karaat hoe duurder het sieraad. Maar het is ook afhankelijk van het ontwerp van je sieraad. Een massieve ring van 14 karaat goud kan goedkoper zijn dan een holle ring van 18 karaat door het gewicht en de hoeveelheid goud die nodig is voor de ring. Daarnaast kan de prijs ook afhankelijk zijn van de complexiteit van de ring. Een complexe ring zal hogere ontwerp en maakkosten hebben doordat er meer arbeid voor nodig is dan een simpele ring. Ten slotte is goud een product met een wereldwijde prijskoers. De goudkoers kan hoger of lager zijn en dat bepaalt de prijs van puur goud.

Welk karaat goud zie je het meest in Nederland en wat voor goud gebruikt Josephina Jewelry?

In Nederland zie je het vaakst 14 karaat gouden sieraden. Dat heeft verschillende redeneren. Ten eerste de prijs, 14 karaat goud is goed betaalbaar. Daarnaast is 14 karaat goud sterk en blijft het altijd mooi. Ten slotte zijn wij Nederlanders fan van de lichtere goudkleur van 14 karaat goud. Tegenwoordig zien we echter steeds meer 9 karaat gouden sieraden in Nederland. Dat komt door de vintage sieraden trend, veel vintage sieraden zijn gemaakt van 9 karaat goud en komen uit het buitenland. 9 karaat goud  heeft een lager gehalte puur goud maar blijft toch altijd mooi van kleur. Daarnaast hebben 9 karaat gouden sieraden een lagere prijs dan 14 karaat gouden sieraden. Bij Josephina Jewelry verkopen we 9 karaat gouden sieraden. 9 karaat gouden sieraden blijven altijd mooi goud van kleur en ze goedkoper dan 14 of 18 karaat gouden sieraden. Een 9K gouden sieraad gaat een leven lang mee en is een goede investering als je goud wil kopen met een lager budget.